روزه داری سالم

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
08 آذر 1401
Ramadan-diet

در این مطلب به بررسی چندین مسئله که روزه ‌داران در فصل ‌های گرم سال با آنها مواجهند، می ‌پردازیم.

با توجه به طولانی بودن روزها در فصل های بهار و تابستان، گرمای هوا، افزایش تشنگی و احتمال بروز بیماری ‌ها به دلیل کم آبی بدن، روزه ‌داران عزیز باید به نکات و توصیه ‌های غذایی ارائه شده در خصوص روزه داری، توجه کافی داشته باشند تا در فصول گرم سال، از آسیب ‌های احتمالی به بدن پیشگیری نموده و بدون هیچ گونه مشکلی، به طاعات و عبادات خود بپردازند.

در اینجا به بررسی چندین مسئله که روزه ‌داران در فصل ‌های گرم سال با آنها مواجهند، می ‌پردازیم.

مشکلات شایع گوارشی در ماه رمضان

چه نوع مشکلات گوارشی در ماه رمضان شایع است و برای پیشگیری از آنها چه باید کرد؟

یکی از مشکلات شایع گوارشی در ماه رمضان سوء هاضمه است. معمولا علت سوء هاضمه، حجم غذایی زیاد است که فرد در هنگام افطار میل می کند.

از آنجا که ساعات زیادی معده خالی بوده، در هنگام افطار آمادگی حجم زیاد و سنگین غذا را ندارد و در نتیجه سوء هاضمه در فرد به وجود می آید.

افطار باید حاوی یک حجم ساده و سبک باشد. برای فردی که در حالت عادی دچار سوء هاضمه است و این مشکل، با روزه داری تشدید نمی شود، روزه گرفتن مشکلی ندارد.

برای کسی که دچار زخم های پپتیک و زخم اثنی عشری بوده (که بهبود یافته است) نیز روزه گرفتن مشکل ساز نخواهد بود.

به علاوه در مورد فردی که زخم حاد دارد ولی با مصرف دارو دچار مشکل خاصی نمی شود روزه گرفتن بلامانع است.

 

اما در مورد ریفلاکس، الگوی ثابتی وجود ندارد؛ برخی از بیماران با روزه گرفتن بهتر می شوند، در حالی که در برخی دیگر ریفلاکس تشدید می یابد.

یبوست، شایع ترین مشکل گوارشی است که عموما در بین روزه داران مشاهده می شود.

چنان چه فرد طبق توصیه های بالا، آب کافی و مواد فیبردار مصرف کند، احتمال بروز ریفلاکس کمتر خواهد بود. در صورتی که یبوست خیلی شدید و توام با دل درد باشد بهتر است با پزشک مشورت کنید.

یک اصل کلی که افراد دارای سوء هاضمه و ریفلاکس باید رعایت کنند، ایجاد یک تا دو ساعت وقفه  بین زمان خوردن غذا و خوابیدن است. بسیاری از افراد به دلیل ریفلاکس یا سوء هاضمه، سحری را حذف می کنند؛ در حالی که بهتر است آن را میل نموده ولی بلافاصله دراز نکشند.

 

سلامت کلیه ها در ماه رمضان

با توجه به این که در ماه مبارک رمضان، افراد در معرض کم آبی شدید قرار می گیرند و مواد زاید با غلظت بالا در ادرارشان دفع می‌شود، در این ماه برای پیشگیری از تشکیل سنگ‌های کلیه و دستگاه ادراری، باید مایعات بیشتری در سحر و افطار بنوشند.

افرادی که تشکیل سنگ‌های ادراری در آنها فعال بوده و بیش از دو سنگ ادراری ظرف مدت ۶ ماه داشته ‌اند یا هم اکنون دارای سنگ ادراری هستند، بهتر است موارد احتیاط را در زمینه مصرف مایعات رعایت کنند.

اما روزه‌ دارانی که فقط یک نوبت سنگ ادراری درمان شده داشته ‌اند، به شرط مصرف آب فراوان بین افطار تا سحر می‌ توانند روزه بگیرند؛ هر چند که تحت نظر بودن این افراد توسط پزشک بسیار ضروری است.

اما بیماران کلیوی که تحت درمان دیالیز قرار گرفته ‌اند، باید از روزه گرفتن خودداری کنند.

 

 کنترل قند دیابتی ها در ماه مبارک رمضان

سطح قند خون در مبتلایان به دیابت بسیار متغیر بوده و به عوامل گوناگونی مانند میزان و نوع غذای خورده شده، نظم یا بی نظمی در مصرف داروها، افزایش و یا کاهش فعالیت فیزیکی بستگی دارد.

بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که قند خون آنها به خوبی کنترل شده و دچار عارضه ای نشده اند و اضافه وزن دارند، می‌توانند با مشورت پزشک معالج شان روزه بگیرند.

به طور کلی قضاوت در مورد زمان و میزان مصرف داروی مناسب برای کنترل قند خون در دوران روزه‌ داری باید توسط پزشک صورت ‌گیرد.

در مجموع، سه عامل مهم برای کنترل دیابت در طول ماه رمضان، رعایت رژیم دارویی، کنترل رژیم غذایی و داشتن فعالیت فیزیکی روزانه می باشد.

مطالب مرتبط

Diabetes-Plate

بشقاب دیابتی

Brain-health

مواد غذایی مفید برای سلامت مغز

Organ on a chip

اندام تراشه؛ انقلاب در پزشکی

Plant-based milks

مزایا و معایب شیرهای گیاهی در مقایسه با شیر لبنی

Tic disorder

سندرم تیک های حرکتی و صوتی