بیاشتهایی کودکان
ممکن است تا به حال متوجه تغییراتی در اشتهای کودکانتان شده باشید. در صورتی که بیاشتهایی با کاهش وزن یا مشاهده علایم بیماری همراه باشد، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است تا به حال متوجه تغییراتی در اشتهای کودکانتان شده باشید. اما از آنجایی که اشتهای بسیاری از کودکان، همواره دستخوش تغییرات میشود، نباید به این موضوع به عنوان یک خطر نگاه کرد.
برخی کودکان در فصل زمستان بیشتر غذا میخورند و با گرم شدن هوا، بیشتر تمایل دارند که بیرون از منزل بازی کنند، بنابراین کمتر غذا میخورند.
سایر کودکان ممکن است در غذا خوردن خیلی سختگیر باشند و اشتهایشان کم باشد، به همین دلیل نسبت به خوردن غذایی که برای آنها پخته شده، علاقه و هیجان خاصی ندارند.
اغلب اوقات، این حالت طبیعی است، اما در صورتی که بیاشتهایی با کاهش وزن با مشاهده علایم بیماری همراه باشد، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
نکات موردتوجه
ممکن است کودک شما به دلیل تب یا سرماخوردگی، اشتهایش را از دست داده باشد.
اگر اینطور باشد، بهتر است غذاهای آبکی مانند سوپ، آبگوشت و آب به او بدهید تا آب بدنش تامین شود. هرچه غذا راحتتر هضم شود، احتمال اینکه کودک آن را بیشتر بخورد افزایش مییابد.
اجازه دادن به کودک در زیادهروی در مصرف شکلات یا نوشابه باعث کاهش اشتهای او میشود. توجه داشته باشید که ممکن است کودک گرسنه نباشد و وقتی شما او را با حالت اجبار، تشویق به غذا خوردن میکنید، ممکن است کودک غذای کمتری بخورد.
راه حلها
خوردن مقدار زیادی میان وعده و دنبال کردن یک برنامه غذایی نامنظم، باعث بیاشتهایی میشود. بعضی از کودکان دوست ندارند غذایی با حجم زیاد و یا غذای سنگین بخورند، چرا که این کار باعث میشود آنها فورا سیر بشوند و دیگر علاقهای به خوردن غذا نداشته باشند.
اگر به کودک اجازه بدهید که غذای مورد علاقه اش را از لیست غذاهای سالمی که برای او تهیه میکنید، انتخاب کند، میتواند در افزایش اشتهای او موثر باشد. بهتر است میان وعدهها را حذف کنید (مصرف یک میان وعده کوچک کافی است) و یک برنامه غذایی مرتب برای کودک خود تهیه کنید.
به نوع غذاهایی که تهیه میکنید و مقدار آنها توجه کافی داشته باشید؛ چرا که ساندویچ و غذاهای در اندازه کوچکتر بیشتر موردعلاقه بچه هاست. به خاطر داشته باشید که اهمیت تمام کردن غذا را به کودکان گوشزد کنید. اگر کودک احساس کند که با تمام کردن غذا، کار مهمی انجام داده، احتمال دارد باز هم این کار را تکرار کند.
ویتامینها
مولتیویتامینها و اشتها آورها میتوانند گزینههای خوبی برای رفع مشکل بیاشتهایی کودک شما باشند. بسیاری از ویتامینها و مولتی ویتامینها، به حالت مایع و یا پاستیل دارویی هستند و به طور خاص برای کودکان تهیه شدهاند.
ویتامینهای D و C، روی، کلسیم و ویتامین B12 ، برای رشد کودک ضروری هستند. کمبود برخی ویتامینها و املاح میتواند منجر به کماشتهایی کودکان شود؛ به همین خاطر جایگزین کردن آنها در فرم مکملهای مناسب کودکان علاوه بر درمان کماشتهایی، در فرآیند رشد آنها نیز موثر خواهد بود.
استرس
استرس میتواند تاثیرات منفی زیادی مانند بیاشتهایی به دنبال داشته باشد.
اگر کودک شما با مشکلات استرسزا مانند زورگویی همکلاسیها در مدرسه مواجه شده، یا در یادگیری برخی از دروس، مشکل داشته باشد، ممکن است استرس پیدا کند و اشتهایش را از دست بدهد.
همچنین از دست دادن عزیزان نیز بیاشتهایی در کودکان را به دنبال دارد. افسردگی، استرسهای فیزیکی یا روحی نیز در بسیاری از مواقع میتوانند باعث ایجاد بیاشتهایی کودک شوند.
در این شرایط بهتر است کودک را به ورزش کردن تشویق کنید؛ چرا که ورزش به عنوان یک فعالیت فیزیکی، در کاهش استرس و افزایش اشتها موثر خواهد بود.
داروها
اگر کودک شما دارو مصرف میکند و دچار بیاشتهایی نیز هست، باید با متخصص کودکان در مورد تنظیم دوز دارو مشورت کنید. چرا که داروهایی مانند داروی بیش فعالی (ADHD)، میتوانند در اشتهای کودک اختلال ایجاد کنند.
داروهای محرک اعصاب مانند ریتالین، 30 دقیقه پس از مصرف، باعث کاهش اشتهای کودک میشوند، بنابراین بهتر است در خصوص نحوه استفاده و یا تنظیم دوز مصرفی آن، با متخصص مربوطه مشورت کنید و از او در این زمینه نظر بخواهید.