خانه تکانی بی خطر

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
16 آذر 1401
house-cleaning

پدر و مادرها برای تمیز نگاه داشتن خانه ای که در آن نوزاد یا کودک نوپا وجود دارد، نگرانی‌های زیادی دارند. از طرفی حساسیت روی پاکیزگی خانه‌ای که در آن کودک نوپا وجود دارد خیلی بیشتر است.

بدون استفاده از مواد شیمیایی خطرناک خانه‌ تکانی کنید

پدر و مادرها برای تمیز نگاه داشتن خانه ای که در آن نوزاد یا کودک نوپا وجود دارد، نگرانی‌های زیادی دارند. از طرفی حساسیت روی پاکیزگی خانه‌ای که در آن کودک نوپا وجود دارد خیلی بیشتر است.

یکی از ترس‌ها و نگرانی‌های والدین این است که کودکشان یک توده گرد و خاک یا یک حشره خشک‌ ‌شده‌ را در دهان خود بگذارد.

از طرف دیگر نظافت خانه با مواد شیمیایی سمی و انواع شوینده‌های خانگی می‌تواند بر روی سلامت کودکان تاثیر منفی بگذارد.

البته این تاثیر منفی بر سلامتی در مورد همه افراد خانه صدق می‌کند، اما کودک نوپا با توجه به اینکه مرتب به قسمت‌های مختلف خانه دست می زند و دست‌ها را مدام به چشم‌ها و دهانش می‌کشد بیشتر در خطر است.

 قبل از شروع خانه‌تکانی در نظر داشته ‌باشید که نظافت همراه با وسواس و با استفاده از شوینده های سوزاننده و تند ممکن است مشکلاتی در پیش داشته باشد.

ترکیبات شیمیایی موجود در شوینده‌های قوی، می‌توانند بر روی چشم‌ها، سیستم تنفسی، پوست و سایر بخش‌های بدن کودک تاثیر بگذارند.

شما می‌توانید با ایجاد تغییراتی ساده در روش نظافت منزل بدون اینکه کودک خود را در معرض خطر قرار دهید، خانه‌تکانی کنید.

شوینده‌هایی که برای خانه‌ تکانی استفاده می‌شوند چه مشکلاتی ایجاد می‌کنند؟

خانه‌تکانی با استفاده از شوینده‌های حاوی مواد شیمیایی قوی، علاوه بر کشتن میکروب‌ها و از بین بردن لکه‌های سرسخت می‌تواند سلامتی کودک شما را تحت‌تاثیر قرار داده و باعث ایجاد مشکلات زیر شود:

  • اگزما: پوست کودکان بسیار حساس است. تحقیقات نشان داده‌اند که مواد تحریک‌کننده و حساسیت‌زای موجود در شوینده‌های خانگی می‌تواند باعث تحریک پوستی و بروز اگزما در کودکان شود.
  •  تحریک مجاری تنفسی: گازهایی که از شوینده‌های خانگی متصاعد می‌شود، می‌تواند مجاری تنفسی کودک شما را تحت‌تاثیر قرار داده و باعث بروز آسم یا آلرژی یا تشدید این بیماری‌ها شود. مطالعات انجام شده نشان داده‌اند برخی از شوینده‌های شیمیایی که در مدارس استفاده می‌شوند، باعث افزایش آسم و آلرژی دانش‌آموزان خواهند شد.
  • تحریک چشم‌ها: گازهای متصاعد شده از شوینده‌های خانگی علاوه بر تحریک مجاری تنفسی، می‌توانند باعث تحریک، قرمز و اشک‌آلود شدن چشم‌های کودکتان شوند. اگر برخی از مواد شوینده، به طور مستقیم به داخل چشم پاشیده شوند، ممکن است باعث ایجاد آسیب‌های جدی برای چشم‌ها شوند.
  • حساسیت‌ها: برخی از محققان بر این باورند که داشتن خانه بسیار تمیز در طولانی‌مدت می‌تواند احتمال ابتلا به حساسیت و آلرژی را در کودکان افزایش دهد. سیستم ایمنی بدن کودک، بدون قرار گرفتن در معرض میکروب‌ها به طور طبیعی تکامل پیدا نمی‌کند. در عوض بسیار حساس می‌شود و نسبت به  عوامل حساسیت‌زای بی ضرر، مانند گرده‌های گل واکنش شدید نشان می‌دهد.
  • مسمومیت: مراقب کودکتان باشید و شوینده‌ها را دور از دسترس او قرار دهید. هر ساله بیش از یک میلیون کودک زیر 5 سال، دچار مسمومیت با مواد سمی مانند شوینده‌های خانگی می‌شوند.  
  • تاثیرات ناشناخته برای سلامتی: برخی از شوینده‌های خانگی حاوی مواد‌ شیمیایی مانند فتالات می‌باشند. در حالی‌که هنوز تاثیرات آنها بر روی سلامت انسان به درستی شناخته نشده، بعضی از مطالعات وجود ارتباطی میان فتالات و اختلال سطح هورمون‌ها را نشان داده‌اند.

شاید برای بسیاری از والدین تعجب‌آور باشد اما واقعیت این است که برای بسیاری از مواد شیمیایی که هر روز استفاده می‌کنیم، تست مناسب برای سنجش ایمنی و تاثیر بر سلامتی وجود ندارد.

ما نمی‌دانیم که این مواد شیمیایی چه تاثیری می‌توانند بر سلامت فرزندانمان داشته باشند.

بنابراین برای احتیاط بهتر است پدرها و مادرها میزان استفاده از شوینده‌های خانگی که حاوی مواد شیمیایی هستند را کاهش دهند.

توصیه‌هایی برای خانه‌ تکانی ایمن برای کودکان

برای انجام خانه‌تکانی که برای کودکان نیز ایمن باشد، راه‌های بسیاری وجود دارد. در اینجا چند راهکار برای خانه‌تکانی ایمن ارائه می‌شود:

  • شوینده‌های خانگی مطمئن‌تری را انتخاب کنید. متخصصان توصیه می‌کنند که برای خانه‌تکانی از مواد شوینده‌ای که سوزانندگی کمتری داشته و به بدن و محیط زیست آسیب کمتری می‌رسانند استفاده کنید. پس بیشتر سراغ شوینده‌هایی بروید که روی برچسب آنها عباراتی مانند سبز، غیرسمی، عاری از مواد نفتی، قابل تجزیه، عاری از فسفات، عاری از ترکیبات آلی فرار و فاقد حلال درج شده است.
  • مواد شوینده کمتر با حجم بیشتر. بسیاری از شوینده‌های خانگی را می‌توان با حفظ قدرت تمیز کنندگی‌شان با آب رقیق کرد. رقیق کردن شوینده‌ها یک روش آسان برای کاهش تندی و سوزانندگی شوینده‌ها است و برای کودکان نیز ایمن است.

مردم معمولا تصور می‌کنند شوینده‌های خانگی خوب گران‌تر هستند.

رقیق‌کردن شوینده‌‌ها فواید دیگری نیز دارد. اگر مواد شوینده را رقیق کنید و هر بار مقدار کمتری از آنها استفاده کنید، می‌توانید مقداری پول نیز ذخیره کنید.

  • از صابون‌های ضدباکتری استفاده نکنید. بر خلاف محبوبیت صابون‌های ضدباکتری، استفاده از صابون‌های معمولی قدیمی و آب نیز می‌تواند میکروب‌ها را به خوبی از بین ببرد. صابون‌های ضد باکتری نه تنها حاوی مواد شیمیایی هستند که شما به آنها نیاز ندارید، بلکه استفاده طولانی‌مدت از آنها باعث افزایش خطر مقاوم و سرسخت‌تر شدن باکتری‌ها می‌شود. استفاده مداوم از صابون‌های ضدباکتری مانند این است که به طور مداوم دست‌های کودک خود را با پنی‌سیلین بشویید، درصورتی‌که نیازی به انجام این کار نیست.
  • از اسپری پاک‌کننده فرش استفاده نکنید. طبق نظر متخصصان شوینده‌های فرش حاوی ترکیباتی هستند که در فرش باقی می‌ماند. پس برای اینکه کودکتان در معرض این مواد شیمیایی قرار نگیرد، برای تمیز کردن فرش‌ها از بخارشوی به همراه آب و بدون مواد شوینده استفاده کنید.
  • خودتان شوینده بسازید. خیلی آسان است که شوینده‌های خانه را خودتان بسازید. انجام این کار چه فایده ای دارد؟ فایده‌اش این است که خودتان به طور دقیق می‌دانید که چه چیزی در آن وجود دارد. با استفاده از جوش‌شیرین و یک صابون کوچک می‌توانید یک شوینده خوب برای آشپزخانه بسازید. سرکه رقیق شده نیز برای تمیز کردن شیشه‌ها مناسب است.
  • اطمینان حاصل کنید که تمام کسانی که قرار است در خانه تکانی به شما کمک کنند در جریان برنامه شما برای خانه تکانی ایمن برای فرزندتان هستند. اگر نیروی کمکی مانند یک پرستار کودک یا تمیزکار در خانه دارید، اطمینان حاصل کنید که آنها دیدگاه شما نسبت به خانه تکانی ایمن کودکان را متوجه شده‌اند. شوینده‌های خانگی که از آنها استفاده می‌کنید را به آنها نشان دهید و توضیح دهید که چطور و چه زمانی باید از آنها استفاده کنند.
  • از ورود خاک و آلودگی به منزل جلوگیری کنید. اطمینان حاصل کنید که به محض ورود به منزل، پاهای خود را تمیز کرده‌اید. این کار باعث می‌شود خاک و هر نوع آلودگی را از خانه دور کنید. بهتر است قبل از ورود به منزل، کفش‌های خود را از پا درآورید. به این ترتیب کف اتاق‌ها کثیف نمی‌شود و کمتر لازم است خانه را تمیز کنید.
  • وقتی کودکان در اتاق هستند، خانه‌تکانی نکنید. زمانی‌که عجله دارید ممکن است وسوسه شوید وقتی کودکتان در حال خوردن میان وعده‌اش است، مقداری اسپری تمیزکننده روی میز بریزید و آن را تمیز کنید. اما بهتر است زمانی از شوینده‌های خانگی استفاده کنید که کودکان در اتاق نیستند. به علاوه اطمینان حاصل کنید که قبل از اینکه بچه‌ها به اتاق بیایند هوای آنجا را تهویه کرده باشید.

مطالب مرتبط

Air-pollution-and-pregnancy

آلودگی هوا و بارداری

ADHD-and-school

روش هایی برای بهبود یادگیری کودک مبتلا به کم توجهی- بیش فعالی (ADHD)

How-to-treat-bug-bites

مراقبت های بعد از گزش

Iron-and-anemia

آهن و کاربرد آن در درمان آنمی

Our-microbiome

میکروبیوم ما: نقش کلیدی آن در سلامت