برونشیت

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
17 مهر 1401
برونشیتذ

برونشیت بیماری التهاب بافت ریه است.

برونشیت بیماری التهاب بافت ریه است.این مشکل معمولا به دنبال ابتلا به یک بیماری ویروسی مانند سرماخوردگی معمولی ایجاد می‌شود؛ اما گاهی جدی و مزمن می شود، مانند برونشیتی که به دلیل مصرف سیگار ایجاد شده باشد.

این بیممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض دود سیگار، مواد شیمیایی یا باکتری‌ها ایجاد شود.سرفه، خلط و احساس خستگی، علایم بارز برونشیت هستند، اما ممکن است این علایم به دلیل ابتلا به سایر بیماری‌ها نیز بروز کنند؛ بنابراین لازم است برونشیت در اولین فرصت تشخیص داده شده و درمان شود.

برونشیت درون ریه‌ها

اگر لوله‌های برونش (نایژه ها) که هوا را به عمق ریه‌ها می‌فرستند دچار التهاب شوند، لایه داخلی ریه ورم می‌کند، ضخیم‌تر می‌شود و مسیر تنفس را باریک‌تر می‌کند.این غشای آسیب دیده، مخاط بیشتری ترشح می‌کند و  به این ترتیب مسیر هوایی را می‌پوشاند و گاهی وقت‌ها آن را مسدود می‌کند.سرفه کردن باعث می‌شود این ترشحات از مسیر هوایی کنار رفته و تنفس راحت‌تر انجام شود.

علایم

سرفه از جمله علایم اصلی برونشیت است که ممکن است چند روز تا چند هفته به طول انجامد.

سایر علایم آن عبارتند از:

  • خستگی
  • صدای خس خس هنگام تنفس
  • گرفتگی یا درد سینه
  • تنگی نفس

توجه داشته باشید که در بیماری برونشیت، تب یک علامت غیرمعمول است و می‌تواند حاکی از ابتلا به ذات الریه یا انفلوآنزا باشد.

برونشیت حاد چه مدت به طول می‌انجامد؟

برونشیت حاد معمولا 3 تا 4 روز پس از ابتلا به سرماخوردگی یا انفلوآنزا ایجاد می‌شود. این بیماری ممکن است با یک سرفه خشک شروع شود و پس از چند روز این سرفه‌ها همراه با خلط خواهند بود.

برونشیت حاد در اغلب افراد پس از دو تا سه هفته بهبود پیدا می‌کند، با این حال گاهی اوقات سرفه تا 4 هفته یا بیشتر نیز به طول می‌انجامد.

عود مکرر برونشیت مزمن

در صورتی که بیمار 3 ماه از سال (در دو سال پیاپی) دچار سرفه‌های همراه با خلط شود، ممکن است به برونشیت مبتلا باشد.برونشیت مزمن یک بیماری جدی است که باعث می‌شود ریه‌ها به محیطی مساعد برای عفونت‌های باکتریایی تبدیل شوند.

این بیماری از جمله بیماری‌های مسدودکننده ریه است که باعث دشوار شدن تنفس می‌شود. داشتن سرفه‌هایی مانند سرفه افراد سیگاری می‌تواند علامت ابتلا به برونشیت باشد.

برونشیت یا یک بیماری دیگر

علایم برونشیت معمولا با علایم بیماری‌هایی مانند آسم، ذات‌الریه، حساسیت، سرماخوردگی معمولی، انفلوآنزا، سینوزیت و حتی ریفلاکس معده یا سرطان ریه مشابه است.

بنابراین باید برای تشخیص صحیح بیماری حتما به پزشک مراجعه کنید، چرا که بیماری‌های جدی مانند ذات الریه لازم است فورا تشخیص داده شده و درمان شوند.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت مشاهده علایم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • خس خس سینه یا تنگی نفس
  • سرفه همراه با خون
  • تب بالای 38 درجه سانتی گراد
  • سرفه‌ای که بیش از 4 هفته به طول انجامد

درمان

درمان برونشیت حاد

تنها درمان برای کاهش علایم برونشیت حاد، مصرف فراوان مایعات، استراحت کافی، پرهیز از مصرف سیگار و قرار نگرفتن در معرض گازهای سمی است.

در صورت ابتلا به برونشیت حاد، مصرف مُسکن‌های بدون نسخه می‌توانند در کاهش درد بدن  موثر واقع شوند.

درمان برونشیت مزمن

اگر به دلیل مصرف سیگار به برونشیت مزمن مبتلا هستید، موثرترین اقدام این است که سیگار را ترک کنید تا از آسیب‌های احتمالی به ریه‌هایتان پیشگیری شود.

پیشگیری

بهترین اقدام برای کاهش خطر ابتلا به برونشیت مزمن، پرهیز از مصرف سیگار و ممنوع کردن مصرف آن در منزل است. علاوه بر آن روش‌های دیگری نیز برای پرهیز از ابتلا به این بیماری وجود دارند که عبارتند از: پرهیز از قرار گرفتن در معرض هوای سرد و عواملی مانند گرد و غبار یا حیوانات خانگی که بینی، گلو و ریه را تحریک می‌کنند.

اگر دچار سرماخوردگی شده‌اید، برای پیشگیری از ابتلا به برونشیت مزمن، بهتر است خوب استراحت کنید و داروهایتان را به موقع مصرف کنید.

مطالب مرتبط

Gene-therapy

ژن درمانی

bipolar-disorders

در مورد اختلال  دو قطبی چه می دانیم؟

Diabetes-Plate

بشقاب دیابتی

Tic disorder

سندرم تیک های حرکتی و صوتی

Diseases caused by mosquitoes

بیماری های قابل انتقال از پشه ها