شیرین کننده‌ها(بخش اول)

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
14 آبان 1401
sweeteners 1

در این مقاله با انواع شیرین کننده‌های طبیعی که می‌توانند جایگزین شکر و قند شوند آشنا می‌شویم.

در این مقاله و مقاله شماره بعد با انواع شیرین کننده‌های طبیعی و مصنوعی که می‌توانند جایگزین شکر و قند شوند آشنا می‌شویم.

بعضی از این جایگزین‌ها می‌توانند قند خون را تحت تاثیر قرار بدهند و بعضی دیگر تاثیری روی قند خون ندارند.

در ادامه با شیرین کننده‌های طبیعی آشنا می‌شویم و در شماره آینده شیرین کننده‌های مصنوعی را مرور خواهیم کرد.

شیرین کننده‌های طبیعی

عسل

عسل، فرمی از شکر به حالت مایع است (82 درصد از آن را شکر و بقیه آن را آب و مقدار کمی گرده گل و … تشکیل داده است). عسل بسیار خوشمزه است و تقریبا به اندازه شکر قند خون را بالا می‌برد.

تحقیقی که در سال 2015 انجام شد و نتایج آن در مجله تغذیه منتشر گردید، حاکی از آن بود که عسل، قند و شربت ذرت (با میزان بالای فروکتوز)، در افزایش قند خون با هم تفاوتی نداشتند.

تنها مزیت عسل نسبت به بقیه موارد این است که عسل خیلی شیرین است و این باعث می‌شود که بتوانید فقط مقدار کمی از آن بخورید، اما این باعث نمی‌شود فکر کنیم عسل یک گزینه مناسب برای افراد دیابتی است.

شهد آگاو

شهد آگاو، ماده‌ای با میزان بالای شهد میوه (فروکتوز) ذرت می‌باشد. این ماده نسبت به شکر یا عسل شاخص گلیسمی کمتری دارد، با این حال حاوی 90 درصد شهد میوه مایع می‌باشد.

شاید عسل و شهد آگاو بهتر از شکر سفید خالص باشند، اما جایگزین‌های کاملا سالمی برای شکر نیستند.

شیرین کننده‌هایی که بر قند خون تاثیری ندارند

هیچ یک از شیرین کننده‌های طبیعی و مصنوعی که در ادامه ذکر شده، روی قند خون تاثیر ندارند. این شیرین کننده‌ها در بدن تجزیه و جذب نمی‌شوند (به جز آسپارتام) و به صورت دست نخورده از بدن دفع می‌شوند.

 

استویا

استویا شیرین کننده خوبی برای بیماران دیابتی است، چرا که قند خون را افزایش نمی‌دهد.

استویا یک شیرین کننده طبیعی و بدون کالری است که از برگ‌های گیاه استویا ربادیانا استخراج می‌شود. این ماده را به صورت پودر، عصاره یا قطره طعم دار می‌توان از عطاری‌ها تهیه کرد.

پودر استویا: گاهی مقداری شکر یا ترکیبات حجم دهنده به استویا اضافه می‌کنند تا بیشتر شبیه شکر شود. وجود این ترکیبات همراه استویا باعث می‌شود که کالری محصول صفر نباشد و همچنین تاثیر هر چند ناچیز روی قند خون داشته باشد. بنابراین به برچسب روی محصول توجه کنید.

عصاره استویا: بهتر است به جای پودر استویا از عصاره آن استفاده کنید، چرا که این عصاره استویای خالص است و ماده دیگری به آن افزوده نشده است. این عصاره مزه بسیار شیرینی دارد اما کالری یا تاثیر خاصی روی قند خون ندارد، بنابراین اگر یک شیرین کننده طبیعی می‌خواهید که صبح‌ها چای خود را با آن شیرین کنید، عصاره استویا انتخاب خوبی است.

قطره طعم دار استویا: اگر برای شما سخت است که به اندازه کافی آب بنوشید ( یا فکر می‌کنید آب، خیلی بی‌مزه است) می‌توانید از قطره طعم دار استویا استفاده کنید. اگر چند قطره از آن را در آب بریزید متوجه می‌شوید که طعم لیموناد می‌دهد، اما تاثیرات شکر را در بدن بر جای نمی‌گذارد.

مانک فروت

مانک فروت انتخاب مناسب دیگری برای افراد دیابتی است. مانک فروت یک شیرین کننده طبیعی است که بر قند خون اثر نمی‌گذارد. این ماده برای افرادی که به دنبال یک شیرین کننده طبیعی هستند اما طعم استویا را دوست ندارند، مناسب است.

بهتر است هنگام خرید مانک فروت برچسب آن را مطالعه کنید، چرا که در برخی از برندهای آن، مانک فروت با شیرین کننده‌های دیگر مانند اریتریتول یا حتی شکر و انواع شهدها ترکیب شده است.

مطالب مرتبط

Air-pollution-and-pregnancy

آلودگی هوا و بارداری

ADHD-and-school

روش هایی برای بهبود یادگیری کودک مبتلا به کم توجهی- بیش فعالی (ADHD)

How-to-treat-bug-bites

مراقبت های بعد از گزش

Iron-and-anemia

آهن و کاربرد آن در درمان آنمی

Our-microbiome

میکروبیوم ما: نقش کلیدی آن در سلامت