پوست نوزاد تازه متولد شده
پوست نوزاد می تواند دارای چین و چروک، قرمزی، خشکی و تیرگی باشد.پوست نوزاد کم کم با زندگی خارج از رحم سازگار می شود.
پوست نوزاد می تواند دارای چین و چروک، قرمزی، خشکی و تیرگی باشد. به یاد داشته باشیم پوست نوزاد بدون عیب نیست؛ اما معمولا مشکلی وجود ندارد. پوست نوزاد کم کم با زندگی خارج از رحم سازگار می شود. اکثر عیب های پوست به مرور زمان از بین می روند؛ برای مثال نوزادان نارس گاهی اوقات موهای نرمی روی صورت و کمر خود دارند. نوزادان دیررس اغلب پوست خشک و پوسته پوسته شده دارند. احتمالا هر دو حالت ظرف چند هفته از بین می روند.
پوست نوزاد حساس است
احتمالا در طول ماه اول نیازی به استفاده از کرم و لوسیون وجود ندارد. هنگامی که شروع به استفاده از محصولات مراقبت از پوست می کنید، مطمئن شوید که فقط از محصولات مخصوص کودک استفاده می کنید؛ زیرا پوست نوزاد حساس است. محصولاتی که مخصوص بزرگسالان است ممکن است دارای رنگ، عطر و پاک کننده هایی باشند که برای پوست نوزاد مناسب نیست. به طور کلی از پودرهای بچه استفاده نکنید؛ تالک ممکن است باعث بروز مشکلات ریوی شود؛ هم چنین استفاده از نشاسته ذرت نیز ممکن است راش پوستی ناشی از پوشک را نیز تشدید کند.
آیا باید هر روز نوزاد را به حمام برد؟
نوزادان نیازی به حمام روزانه ندارند. در چند هفته اول هنگام تعویض پوشک کثیف، بدن نوزاد را به کمک یک دستمال که مرطوب شده تمیز کنید. تا حدود یک ماهگی نیازی به حمام کامل نیست. اگر نوزاد کوچکتر از 1 سال است، هر 2تا 3 روز یک بار او را حمام کنید. حمام کردن زیاد می تواند پوست را خشک کند. بین هر نوبت حمام، صورت و دست های کودک را به کمک یک دستمال که مرطوب شده و دمای مناسبی دارد تمیز کنید. چین های زیر گردن و روی دست را فراموش نکنید.
مراقبت از بند ناف
تا زمانی که بند ناف کودک جدا نشده است، از خیس شدن آن خودداری کنید. اگر کثیف شد، با دستمال مرطوب مخصوص بچه یا الکل تمیزش کنید. به جای حمام کامل، با کمک ابر نوزاد را حمام کنید. قبل از حمام کردن نوزاد وسایل مورد نیاز را آماده کنید تا در هنگام تمیز و حمام کردن نوزاد نیاز نباشد کودک را رها کنید .
هنگامی که بند ناف می افتد، ممکن است کمی خون بیاید؛ اما نگران نباشید؛ فقط محل را با آب و صابون تمیز نگه دارید. اگر در اطراف ناحیه ناف چرک یا قرمزی مشاهده یا بوی بدی احساس کردید، با پزشک صحبت کنید.
جلوگیری از مشکلات پوستی در زمان حمام
هنگامی که کودک برای حمام کامل آماده شد، فراموش نکنید که پوست او نرم و حساس است. لگن را حدود 8 تا 10 سانتیمتر از آب پر کنید. کمی از آب را روی قسمت داخلی مچ دست خود امتحان کنید تا مطمئن شوید دمای آب برای نوزاد مناسب است و بیش از حد داغ نیست.
فقط سه تا پنج دقیقه با حمام کردن در آب گرم، پوست کودک را هیدراته نگه دارید. اگر از لوسیون استفاده می کنید، زمانی لوسیون را روی بدنش بمالید که پوستش هنوز مرطوب باشد. سپس به آرامی با حوله بدنش را خشک کنیدو حوله را روی بدن او نکشید.
موی نوزاد
هنگامی که نوزاد برای حمام آماده شد، اگر مو دارد، فقط یک یا دو بار در هفته به شستشو با شامپو نیاز است. مشکلی پیش نمی آید اگر نقاط نرم روی سر را به آرامی بشویید. از شامپو بچه استفاده کنید. برای این که شامپو وارد چشم ها نشود، دست خود را مثل یک سایه بان روی پیشانی نوزاد بگذارید. یا کمی پشت آن ها را کج کنید تا آب رو به پایین سرازیر شود.
راش(بثورات) پوشک
پوشک خیس و کثیف می تواند پوست نوزاد را تحریک کند و باعث ایجاد بثورات پوشک شود. بثورات اغلب قرمز و ناهموار هستند و معمولا در عرض یک هفته از بین می روند. برای کمک به جلوگیری از بروز بثورات پوشک، پوشک را مرتب چک کرده و تعویض کنید. هنگام تعویض پوشک کثیف، کودک را به آرامی پاک کرده و خشک کنید. برای جلوگیری از عفونت، دختران را از جلو به عقب پاک کنید. گاهی اجازه دهید کودک بدون پوشک باشد تا به پوستش هوا برسد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
نوزادان دچار بثورات پوستی می شوند؛اما در صورت خارش، بروز تاول، تراوش یا پوسته پوسته شدن پوست، ظاهر شدن نقاط قرمز یا ارغوانی در سرتاسر بدن و یا تب با پزشک تماس بگیرید. اگزما شایع ترین علت بثورات خارش دار در نوزادان است؛ اما نوزادان می توانند به بیماری های پوستی نیز مبتلا شوند. پس اگر این مشکلات را روی پوست نوزاد دیدید با پزشک مشورت کنید.
نکاتی در خصوص شستشوی لباس نوزاد جهت مراقبت از پوست
با جلوگیری از بروز بثورات پوستی، نوزاد شما شاد و سلامت خواهد بود. از یک شوینده ملایم برای شستن هر چیزی که با پوست نوزاد در تماس است (مانند ملحفه، پتو، حوله، لباس ها و …) استفاده کنید. به این صورت احتمال بروز تحریک یا خارش پوست نوزاد را کاهش خواهید داد.