یائسگی و ریزش مو در زنان: علل، درمان و پیشگیری
ریزش مو در دوران یائسگی به طور کلی به دلیل تغییر تدریجی هورمون ها از جمله استروژن، تستوسترون و پروژسترون اتفاق می افتد.
اگر در دوران یائسگی هستید، احتمالاً علائمی مانند گرگرفتگی و نوسانات خلقی را تجربه کرده اید. اما متاسفانه علائم همیشه به همین جا ختم نمی شود. یائسگی همچنین می تواند تغییرات غیرمنتظره ای مانند ریزش مو و نازک شدن موها را ایجاد کند.
به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که حجم موهایتان نسبت به قبل کم شده است. در حالی که تغییرات موی یائسگی استرس زا هستند، اما برخی از روش های درمانی می توانند به شما در مدیریت این جنبه از یائسگی کمک کنند.
در این مقاله به بررسی عواملی که باعث ریزش مو در دوران یائسگی می شوند، علائمی که بروز می کند، و همچنین روش های درمانی موجود می پردازیم.
علت ریزش موی زنان در دوران یائسگی چیست؟
ریزش مو در دوران یائسگی به طور کلی به دلیل تغییر تدریجی هورمون ها از جمله استروژن، تستوسترون و پروژسترون اتفاق می افتد. از آنجایی که استروژن نقش مهمی در افزایش رشد و ضخامت مو دارد، وقتی سطح این هورمون کاهش مییابد، فولیکولهای مو به مرور زمان نازکتر شده، و میتواند منجر به ریزش مو شود.
ژنتیک نیز در یائسگی نقش دارد. آلوپسی آندروژنتیک، که بیشتر به نام طاسی با الگوی مردانه یا ریزش موی زنانه شناخته می شود ( به ترتیب در مردان و زنان)، ناشی از هورمون ها و الگوی ژنتیک فرد است و می تواند دلیل ریزش موی زنان در دوران یائسگی باشد. این می تواند زمانی ایجاد شود که سطح استروژن کاهش یابد و فولیکول های مو نازک شود. این عامل ممکن است بر اساس عوامل ژنتیکی در برخی از زنان شایع تر از سایرین باشد.
ریزش مو در دوران یائسگی چگونه است؟
وقتی زنان در دوران یائسگی ریزش مو را تجربه میکنند، عموماً گزارش میدهند که پوست سرشان، به دلیل پوشش کمتری از موها، بیشتر در معرض دید قرار گرفته است. این در حالی است که زنان هیچ تغییری در میزان ریزش مو گزارش نمی کنند، و این ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق می افتد.
موهای پشت سر مستعد ابتلا به ژنتیک نیستند، بنابراین موهای زنان در دوران یائسگی معمولاً در قسمت پشت ضخیمتر و بالای سر نازکتر میشوند.
از آنجایی که غدد چربی تحت کنترل تستوسترون هستند، ممکن است با کاهش سطح تستوسترون، موها خشک تر، شکننده تر و وزتر شوند.
کاهش میزان ریزش مو در دوران یائسگی
اولین قدم مراقبت از هرگونه کمبود مواد مغذی، و مصرف ویتامین برای کمک به کنترل ریزش مو در دوران یائسگی است. روزانه یک مولتی ویتامین مصرف کنید. همچنین اگر دو تا سه بار در هفته گوشت قرمز نمی خورید، یک مکمل آهن مصرف کنید.
در برخی موارد با تایید پزشک می توانید از محلول های موضعی برای افزایش رشد مو استفاده کنید.
بهترین شامپو برای ریزش موی یائسگی چیست؟
اگر به دنبال محصولاتی برای کاهش ریزش مو هستید، به دنبال شامپوهای حاوی زینک باشید تا به شروع سریع این روند کمک کند؛ تا زمانی که بتوانید برای ملاقات با پزشک خود وقت بگیرید.
کدام ویتامین ها به ریزش مو در دوران یائسگی کمک می کنند؟
اگر در چند زمینه کلیدی دچار کمبود ویتامین هستید، ممکن است بیشتر دچار نازکی یا ریزش مو شوید. مصرف مولتی ویتامین یا مکملهای مشابه زیر می تواند کمک کننده باشد:
- روی؛
- فریتین؛
- بیوتین(اگرچه داده های محدودی وجود دارد)؛
- ویتامین دی؛
- اهن.
آیا درمانی برای ریزش مو در دوران یائسگی وجود دارد؟
در اینجا چند درمان وجود دارد که ممکن است به ریزش موی ناشی از یائسگی کمک کند.
- درمان جایگزینی هورمون.
- لیزر درمانی با نور کم: دستگاه هایی مانند شانه های لیزری مو، غیر تهاجمی هستند و از نور قرمز برای کمک به رشد مو استفاده می کنند.
- درمان های موضعی یا داروهای خوراکی: استفاده از ماینوکسیدیل می تواند به رشد مو کمک کند.
- مکمل های غذایی: مصرف مکمل های حاوی بیوتین، روی و سایر ویتامین هایی که از رشد مو حمایت می کنند می تواند مفید باشد.
- کاشت مو: این گزینه باید آخرین راه باشد.
آیا راهی برای جلوگیری از ریزش مو در دوران یائسگی وجود دارد؟
مثل همیشه، باید با پزشک خود مشورت کنید تا به آنچه می تواند باعث ریزش مو در شما شود، رسیدگی کند. با این حال، راه هایی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید، تا از ریزش مو جلوگیری کنید.
با موهای خود با ملایمت رفتار کنید؛ هنگام حالت دادن به موهای خود با ابزارهای حرارتی، از گرمای بیش از حد خودداری کنید و از مصرف مواد شیمیایی مضر روی موهای خود اجتناب کنید. اگر معمولاً موهایتان را رو به بالا میبندید، از کش های نرم تر استفاده کنید و موهایتان را سفت نبندید.
استرس خود را مدیریت کنید؛ استرس می تواند موجب افزایش ریزش مو شود؛ بنابراین سعی کنید فعالیت های ذهنی مانند یوگا یا مدیتیشن را برای کمک به تعادل خلق و خوی خود انجام دهید. یافتن بهترین روش درمان نیز می تواند به مدیریت استرس شما کمک کند.
پوست سر خود را ماساژ دهید؛ ماساژ پوست سر باعث افزایش جریان خون به فولیکول های مو می شود، که می تواند رشد مو را تقویت کرده و ریزش مو را کاهش دهد.
با کمک پزشک اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.