ونوپرازان چیست؛ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض احتمالی
ونوپرازان (Vonoprazan)، دارویی جدید متعلق به دسته دارویی مهارکنندههای ترشح اسید است که برای اولین بار در سال 2015 و در کشور ژاپن تولید شد.
ونوپرازان (Vonoprazan) برای درمان التهاب مری استفاده میشود؛ شرایطی که در آن به دنبال رفلاکس اسید از معده به مری، دیواره مری دچار التهاب و آسیب شده است. همچنین این دارو برای درمان سوزش سر دل ناشی از بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) کاربرد دارد.
البته ونوپرازان همراه با آنتیبیوتیکهایی مانند آموکسیسیلین و کلاریترومایسین برای ریشهکنی عفونت ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) نیز تجویز میشود. در ادامه بیشتر با این دارو، نحوه مصرف و عوارض احتمالی آن آشنا خواهید شد.
ونوپرازان چیست؟
ونوپرازان (Vonoprazan)، دارویی جدید متعلق به دسته دارویی مهارکنندههای ترشح اسید است که برای اولین بار در سال 2015 و در کشور ژاپن تولید شد. این دارو یک مهارکننده اسید رقابتی با پتاسیم است؛ به بیان سادهتر ونوپرازان به کاهش میزان اسید تولید شده توسط معده کمک میکند.
این دارو به شکل قرص تولید میشود و باید توسط پزشک تجویز و زیر نظر او مصرف شود. خوشبختانه ونوپرازان توسط سازمان غذا و داروی آمریکا و ژاپن تاییده شده است. مهمترین ویژگیهای این دارو عبارتند از:
- شروع اثر سریع
- مهار قوی ترشح اسید
- اثر طولانی به دنبال نیمه عمر بیشتر
- عدم نیاز به تنظیم دوز در نارساییهای کبدی و کلیوی خفیف
- بیخطر برای افراد مسن
از ونوپرازان برای چه اهدافی استفاده میشود؟
به طور خلاصه کاربردهای ونوپرازان شامل موارد زیر میشود:
- درمان زخم معده و زخم دوازدهه و پیشگیری از آنها در افراد پرخطر
- درمان تمام درجات التهاب مری و سوزش سر دل
- درمان کمکی برای ریشهکنی عفونت هلیکوباکترپیلوری در معده همراه با آنتیبیوتیکها
نکات مهم پیش از مصرف ونوپرازان
پیش از مصرف هر دارویی باید مزایا و خطرات احتمالی توسط پزشک در نظر گرفته شود. بهتر است قبل از مصرف ونوپرازان نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
مصرف ونوپرازان برای کودکان: مطالعات دقیقی در مورد رابطه بین سن و اثرات ونوپرازان در جمعیت کودکان انجام نشده است و ایمنی و اثربخشی آن مورد تایید نمیباشد.
مصرف ونوپرازان در سالمندان: مطالعات انجام شده تا به امروز مشکلات خاصی ناشی از مصرف این دارو در سالمندان نشان نداده است. با این حال، سالمندان در مقایسه با افراد جوانتر نسبت به اثرات این دارو حساستر هستند.
مصرف دارو در دوران شیردهی: مطالعات کافی در خصوص تعیین خطرات احتمال مصرف این دارو برای نوزادان در دوران شیردهی وجود ندارد. بنابراین پیش از مصرف ونوپرازان در دوران شیردهی، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
تداخل دارویی: اگرچه برخی داروها نباید به هیچوجه با یکدیگر مصرف شوند، در برخی موارد ممکن است دو داروی متفاوت با هم استفاده شوند؛ حتی اگر احتمال بروز تداخل وجود داشته باشد. در این موارد، پزشک ممکن است دوز دارو را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را ضروری بداند. هنگام مصرف این دارو، بسیار مهم است که پزشک شما بداند آیا در حال مصرف داروی خاصی هستید یا خیر.
نکته: مصرف ونوپرازان همراه با برخی داروها توصیه نمیشود؛ در این خصوص با پزشک خود مشورت کنید.
سایر مشکلات پزشکی: وجود مشکلات پزشکی ممکن است بر مصرف این دارو تأثیر بگذارد. به همین خاطر باید پزشک خود را از وجود هر نوع بیماری دیگر از جمله موارد زیر مطلع سازید:
- اسهال
- هیپوکلسمی (کمبود کلسیم در خون)
- هیپوکالمی (کمبود پتاسیم در خون)
- هیپومنیزمی (کمبود منیزیم در خون) یا سابقهی آن
- پوکی استخوان
- کمبود ویتامین B12
- نارسایی کلیوی شدید
- نارسایی کبدی متوسط تا شدید
نحوه مصرف داروی ونوپرازان
ونوپرازان را دقیقا طبق دستور پزشک خود مصرف کنید. این دارو را بیش از مقدار توصیهشده، برای دفعات بیشتر یا مدت زمان طولانیتر آن چیزی که پزشک دستور داده است، مصرف نکنید.
- این دارو را میتوان همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
- قرص را به طول کامل ببلعید و آن را نجوید.
عوارض جانبی داروی ونوپرازان
برخی عوارض ممکن است در اثر مصرف این دارو رخ دهد که معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. این عوارض میتواند به مرور زمان و در اثر تطبیق بدن با دارو از بین بروند. اما در صورتی که هر یک از عوارض ادامه داشتند یا آزاردهنده بودند، بهتر است این مورد را با پزشک در میان بگذارید.
عوارض جانبی شایعتر ونوپرازان عبارتند از:
- احساس سوزش در قفسه سینه یا معده
- سوء هاضمه
- ناراحتی معده
- حساسیت به لمس در ناحیه معده
عوارض جانبی کمتر شایعی هم در خصوص این دارو گزارش شده است.
نحوه نگهداری از ونوپرازان
- دارو را در ظرف بسته، در دمای اتاق و دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید.
- دارو را از یخزدگی محافظت کنید.
- دور را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- داروی تاریخگذشته یا دارویی که دیگر به آن نیاز ندارید را نگه ندارید.
منبع: mayoclinic