مضرات مصرف شکر بر سلامتی
اگرچه مصرف مقادیر کم شکر کاملاً سالم است، اما باید سعی کنید تا حد امکان مصرف شکر را کاهش دهید. مصرف شکر می تواند به روش های بی شماری به بدن آسیب برساند.
(بخش دوم)
در شماره قبل، به 5 ضرر شکر برای سلامتی اشاره شد. در این شماره به سایر مضرات آن برای سلامتی میپردازیم.
- خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد
در حالی که یک رژیم غذایی سالم میتواند سبب بهبود خلق ما شود، رژیم سرشار از قند و مواد غذایی فراوری شده میتواند منجر به تغییرات منفی خلقی و احساسات شود.
مصرف زیاد قند با مشکلات حافظه، اختلالات شناختی، و احساسی مانند اضطراب و افسردگی همراه است.
مطالعه صورت گرفته بر روی 8 هزار نفر نشان داده است، افرادی که روزانه بیش از 67 گرم یا بیشتر شکر مصرف میکنند، 23 درصد بیشتر از افرادی که روزانه کمتر از 40 گرم شکر مصرف میکنند، در معرض خطر افسردگی هستند.
- فرایند پیری پوست را افزایش میدهد
چین و چروک از ویژگیهای طبیعی افزایش سن است؛ و در نهایت، فارغ از میزان سلامتی فرد، ظاهر میشوند. اما انتخاب مواد غذایی بدون ارزش غذایی میتواند چروکهای پوستی را تشدید و یا فرایند پیری را تسریع میکند. جالب است بدانید در اثر واکنش بین قند و پروتئین در بدن ترکیباتی ایجاد میشوند (AGEs) که میتوانند باعث آسیب به کلاژن و الاستین شوند؛ کلاژن و الاستین پروتئینهایی هستند که به کشیدگی و جوانی پوست کمک میکنند. زمانی که این دو پروتئین آسیب ببینند، پوست سفتی خود را از دست داده و شروع به افتادگی میکند؛ بنابراین مصرف مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات تصفیه شده و شکر توصیه نمیشود.
- سطح انرژی را کاهش میدهد
مصرف غذاهایی که حاوی قند افزوده هستند، سطح قند خون و انسولین را بهشدت بالا برده و منجر به افزایش انرژی میشوند اما این افزایش سطح انرژی زودگذر است.
مصرف مواد غذایی سرشار از قند که پروتئین، فیبر، یا چربی کافی نیز ندارند، منجر به افزایش کوتاه مدت انرژی و سپس افت شدید قند خون میشود.
نوسان مداوم قند خون میتواند منجر به نوسانات شدید سطح انرژی شود.
در یک تحقیق تأثیر شکر بر خلق بررسی شد و نتیجه حاکی از این بود که مصرف کربوهیدرات، به خصوص شکر، سبب افزایش خستگی و کاهش هوشیاری به ترتیب در 30 و 60 دقیقه اول پس از مصرف میشود.
- منجر به کبد چرب میشود
مصرف زیاد فروکتوز، با افزایش خطر ابتلا به کبد چرب همراه است. فروکتوز نوع رایجی از قند است که معمولاً برای شیرین کردن انواع نوشیدنیها، آب نبات، محصولات پخته شده و… استفاده میشود.
کبد ارگان اصلی متابولیسم فروکتوز است. مطالعات اخیر نشان میدهد که مصرف بیش از حد فروکتوز یک عامل ایجاد بیماری کبد چربی غیر الکلی است که با تجمع بیش از حد چربی در کبد تشخیص داده میشود.
در مطالعهای بر روی بیش از 5900 بزرگسال نشان داده شد افرادی که روزانه نوشیدنیهای شیرین مصرف میکردند، 56 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی بودند.
علاوه بر خطرات ذکر شده، مصرف شکر میتواند به روشهای بیشمار دیگری به بدن شما آسیب برساند.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف بیش از حد قند میتواند سبب افزایش خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی، نقرس، بیماریهای دندان و هم اختلالات حافظه شود.
اگرچه مصرف مقادیر کم کاملاً سالم است، اما باید سعی کنید تا حد امکان مصرف شکر را کاهش دهید.
خوشبختانه، با تمرکز بر مصرف غذاهای کامل و غیر فراوری شده، میتوانید به طور خودکار میزان قند را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.