مراقبت های بعد از گزش
هنگامی که پشه شما را نیش می زند ممکن است گاهی همراه با خارش و قرمزی باشد و برای روزها باقی بماند.
هنگامی که پشه شما را نیش می زند ممکن است بلافاصله متوجه نشوید، اما برآمدگی ناشی از نیش، گاهی همراه با خارش و قرمزی است و می تواند برای روزها باقی بماند.
توجه داشته باشید که اگرچه نیش پشه در اغلب اوقات بی ضرر است و تنها باعث خارش و سوزش ناچیز می شود، اما در مواردی نیش پشه می تواند ناقل بیماری باشد و یا منجر به واکنش های آلرژیک و حتی تهدید کننده حیات شود که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد.
نیش برخی از حشرات می تواند باعث بروز بیماری هایی مانند لایم، گال، تب دنگی و مالاریا در مناطق خاصی از جهان شود.
اگر پس از گزش چیزی روی پوست یا داخل ناحیه گزش باقی مانده است، اولین کاری که باید انجام دهید این است که آن را با دقت خارج کنید، سپس پوست خود را با آب و صابون بشویید تا احتمال عفونت کاهش یابد.
واکنش آنافیلاکسی یا حساسیت شدید می تواند یک واکنش جدی و تهدید کننده حیات باشد؛ اگر فرد علائم واکنش آلرژیک شدید را نشان دهد، باید با اورژانس تماس بگیرد.
آنافیلاکسی می تواند علائمی از جمله ضایعات پوستی، افت فشار خون و شوک ایجاد کند، که اگر بلافاصله درمان نشود می تواند کشنده باشد.
در موارد خفیف گزش، کرم ها و حتی پماد ها میتوانند به شما کمک کنند. همچنین میتوانید خارش را با موادی که در دسترس دارید کنترل کنید، برای مثال:
- یخ خرد شده در کوتاه مدت پوست را سرد و بی حس می کند و باعث کاهش التهاب و تسکین محل گزش می شود. از پارچه سرد و مرطوب یا کیسه یخ خرد شده استفاده کنید. اما یخ را مستقیم روی پوست قرار ندهید. کیسه یخ را 5 تا 10 دقیقه چند بار در روز در محل گزش بگذارید.
- عسل: صد ها سال است که عسل به عنوان درمانی برای بیماری هایی مانند گلو درد و خشکی پوست استفاده می شود. عسل مرغوب دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است.
- یک قطره عسل برروی ناحیه گزش بگذارید. عسل هم التهاب را کم می کند و هم به خاطر چسبندگی، وسوسه خاراندن را کم می کند.
- آلوئه ورا: مطالعات نشان داده اند ژل آلوئه ورا درد ناشی از سوختگی را کاهش می دهد و به بهبود سریعتر آن کمک می کند؛ در مورد گزش هم همین خواص دیده شده است. بخش کوچکی از گیاه را بریده و ژل گیاه را روی ناحیه تحریک شده بمالید و بگذارید خشک شود. در صورت نیاز چند بار این کار را تکرار کنید.
- جوش شیرین: جوش شیرین که تقریباً در هر آشپزخانه ای یافت می شود، کاربردهای زیادی دارد. برای تسکین محل گزش، یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با آب مخلوط کنید تا خمیری ایجاد شود، سپس آن را روی محل نیش حشره بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند و سپس آن را بشویید.
اگر تحریک پوستی رخ داد، از این روش استفاده نکنید.
- سرکه: برای قرن ها سرکه سیب به عنوان یک درمان طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری ها، از عفونت ها گرفته تا مشکلات قند خون، مورد استفاده قرار می گرفته است.
اگر در محل گزش احساس خارش و سوزش دارید، یک قطره سرکه روی آن بمالید؛ سرکه همچنین می تواند به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی، آن ناحیه از پوست را از آلودگی پاک کند.
یک پارچه تمیز را در آب سرد و سرکه خیس کنید و سپس آن را روی محل گزش قرار دهید. اگر تعداد زیادی گزیدگی دارید، 2 فنجان سرکه را در یک وان آب ولرم ریخته و 20 دقیقه در آن حمام کنید. توجه کنید، حمام آب گرم ممکن است خارش را تشدید کند. اگر تحریک پوستی رخ داد، از این روش استفاده نکنید.
- پیاز: آب پیاز ممکن است در کاهش سوزش ناحیه گزش موثر باشد. پیاز همچنین دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی طبیعی است که می تواند احتمال عفونت را کاهش دهد.
یک تکه از پیاز را برش دهید، نوع آن مهم نیست؛ آن را مستقیماً برای چند دقیقه روی محل گزش قرار دهید، بعد از برداشتن پیاز، آن ناحیه را به خوبی بشویید.
- نعناع: عرق نعناع یکی دیگر از داروهای طبیعی است که برای تسکین خارش استفاده می شود. یک مطالعه کوچک در سال 2016 نشان می دهد که این گیاه می تواند خارش ناشی از بیماری های مزمن، مانند دیابت و بیماری های کبدی را تسکین دهد. بنابراین میتواند روی گزش و نیش حشره نیز موثر باشد.
عرق نعناع را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و یا برای تسکین بیشتر، روغن نعناع را به یک وان آب گرم اضافه کنید و در آن حمام کنید.
- سیر: سیر یک روش درمان طبیعی شناخته شده و مورد اعتماد برای برخی از بیماری های قلبی و فشار خون بالا است.
تجربه نشان داده است سیر برای نیش و گزش حشرات یک درمان خانگی آسان و موثر است.
برای استفاده از سیر جهت تسکین محل گزش، آن را مستقیما روی پوست نمالید؛ زیرا ممکن است باعث سوزش شود. سیر ریز خرد شده را با یک لوسیون بدون عطر مخلوط کنید و بگذارید 10 دقیقه در محل گزش بماند، سپس آن را پاک کنید و یک حوله خنک روی محل گزش بگذارید. در صورت نیاز این کار را تکرار کنید.
در صورت بروز هریک از موارد زیر پس از گزیدگی، فورا باید به پزشک مراجعه کنید:
- علائم شما بدتر شده یا بهتر نمی شود؛
- گزیدگی در دهان، گلو یا نزدیک چشمتان است؛
- درد شکمی یا ضعف دارید؛
- احساس سرگیجه یا سبکی سر می کنید؛
- ناحیه وسیعی در اطراف محل گزش یا نیش، قرمز و متورم شده است؛
- تب یا تورم غدد لنفاوی دارید؛
- بیش از یک بار گزیده شده اید؛
- قبلاً یک واکنش آلرژیک جدی به نیش حشرات داشته اید؛
- لب ها، دهان، گلو یا زبان شما به طور ناگهانی متورم شده است؛
- خیلی سریع نفس میکشید یا برای نفس کشیدن مشکل دارید.