دیابت و سلامت سیستم عصبی

نویسنده:

ملیکا برزوئی

تاریخ انتشار:

03 بهمن 1403

نقش ویتامین ب در سلامت سیستم عصبی - نقش نوروبیون در بهبود نوروپاتی

آسیب عصبی یکی از عوارض شایع بیماری دیابت است که ممکن است بسیاری از دیابتی‌ها با آن آشنا باشند. اما آیا در مورد خطرات و اقدامات مراقبتی لازم اطلاع دارید؟ اگر مبتلا به دیابت هستید، بهتر است اطلاعات خود را در مورد خطرات نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی) و روش‌های کنترل آن کامل کنید.

فهرست محتوا

    آسیب عصبی یکی از عوارض شایع بیماری دیابت است که ممکن است بسیاری از دیابتی‌ها با آن آشنا باشند. اما آیا در مورد خطرات و اقدامات مراقبتی لازم اطلاع دارید؟ اگر مبتلا به دیابت هستید، بهتر است اطلاعات خود را در مورد خطرات نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی) و روش‌های کنترل آن کامل کنید.

     

    آمار و اطلاعاتی در مورد دیابت و نوروپاتی محیطی

    در وهله اول بهتر است کمی بیشتر با مفهوم نوروپاتی محیطی آشنا شویم. به نقل از سایت پزشکی Mayo Clinic:

    Peripheral neuropathy happens when the nerves that are located outside of the brain and spinal cord (peripheral nerves) are damaged. This condition often causes weakness, numbness and pain, usually in the hands and feet. It also can affect other areas and body functions including digestion and urination.

     

    نوروپاتی محیطی زمانی اتفاق می‌افتد که اعصاب خارج از مغز و نخاع (اعصاب محیطی) آسیب ببینند. این وضعیت اغلب باعث ضعف، بی‌حسی و درد در دست‌ها و پاها می‌شود. همچنین این عارضه ممکن است سایر نواحی بدن و عملکردهایی از جمله هضم و ادرار را تحت‌تأثیر قرار دهد.

    آسیب عصبی یکی از عوارض دیابت است که تحت عنوان نوروپاتی محیطی شناخته می‌شود. در ادامه چند آمار جالب در مورد ارتباط بین دیابت و نوروپاتی محیطی را مرور می‌کنیم:

    • 100 درصد افراد دیابتی در معرض خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی هستند؛
    • حدود 50 درصد از دیابتی‌ها به نوروپاتی محیطی مبتلا می‌شوند؛
    • حدود 50 درصد از افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی هیچ نشانه‌ای را تجربه نمی‌کنند.

    عوامل خطرساز برای افراد دیابتی

    اگر دیابت دارید، عوامل خطرسازی برای نوروپاتی محیطی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید. چند مورد از این فاکتورهای خطر شامل موارد زیر می‌شوند. مهم‌ترین دلیل بروز عوارض دیابت از جمله آسیب عصبی به کنترل قند خون برمی‌گردد.

    عوامل خطر ساز برای افراد دیابتی

    قند خون بالا

    تحقیقات نشان داده‌اند که قند خون بالا اصلی‌ترین عامل بروز آسیب عصبی است. به همین خاطر جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون و حفظ قند خون در محدوده هدف، بهترین روش محافظت از سلامت اعصاب و عروق خونی است.

     

    داروی دیابت

    برخی درمان‌های دارویی دیابت باعث کاهش سطح ویتامین ب در بدن می‌شوند و کمبود ویتامین B نیز یکی از دلایل شناخته شده بروز نوروپاتی محیطی است.

     

     

    کمبود ویتامین B

    سطح پایین ویتامین B می‌تواند یکی از عوامل بروز نوروپاتی محیطی در افراد مبتلا به دیابت باشد. اگر دیابت دارید، بهتر است از پزشک خود در مورد مصرف مکمل‌های ویتامین ب راهنمایی بخواهید. پزشک ممکن است طیف وسیعی از مکمل‌های ویتامین ب، شامل مکمل‌های تزریقی و خوراکی را به شما پیشنهاد دهد که از جمله آنها می‌توان به اکتوبیون (نوروبیون تزریقی) و ب کمپلکس نکستایل اشاره کرد.

     

    مدت زمان ابتلا به دیابت

    هر چه از زمان ابتلای شما به دیابت بیشتر گذشته باشد، خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی در شما افزایش می‌یابد. به‌خصوص اگر سطح قند خود را به‌خوبی کنترل نکرده باشید.

    بیماری کلیوی

    دیابت ممکن است باعث آسیب به کلیه‌ها شود که به نوبه خود می‌تواند منجر به آسیب عصبی شود. البته دلایل این موضوع به‌طور کامل شناخته شده نیستند، اما یکی از دلایل این آن می‌تواند از دست دادن ویتامین‌های ضروری برای حفظ سلامت سیستم عصبی باشد.

    اضافه وزن

    اضافه وزن یا چاقی ممکن است خطر بروز نوروپاتی محیطی را در افراد دیابتی افزایش دهد.

    سیگار کشیدن

    اگر دیابتی هستید، سیگار کشیدن خطر ابتلا به نوروپاتی را افزایش می‌دهد. بنابراین ترک سیگار برای جلوگیری از پیشرفت عوارض دیابت ضروری است.

    یادداشتی برای یادآوری: سیگار برای سلامتی خطرناک است!

    فشار خون بالا

    فشار خون بالا خطری جدی و زمینه ‌ساز ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و نوروپاتی دیابتی است.

     

    مراقبت از پا در بیماران دیابتی

    افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بالای آسیب دیدگی ناآگاهانه در پاهای خود به‌دلیل بی‌حسی هستند. در افراد مبتلا به دیابت، بی‌حسی در نتیجه آسیب عصبی اتفاق می‌افتد و معمولاً از پا شروع می‌شود.

    به همین خاطر لازم است که مراقب پاهای خود باشید. لازم است که پاها به‌طور مرتب توسط پزشک معاینه شوند و خودتان نیز بررسی کنید تا از بروز زخم پیشگیری شود.

     

    کلام آخر

    اگرچه برای برخی افراد ممکن است علائم نوروپاتی محیطی خفیف باشد، اما نوروپاتی دیابتی می‌تواند دردناک بوده و باعث ناتوانی شود. در واقع  کنترل قند خون و تامین نیاز بدن به ویتامین‌های ب1، ب6 و ب12 می‌تواند از آسیب عصبی ناشی از دیابت پیشگیری کند. از این رو داروهای حاوی این ویتامین‌ها مانند اکتوبیون ممکن است توسط پزشک تجویز گردد.

     

     

    پرسش + پاسخ توسط پزشک

    مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم...





    مطالب مرتبط

    تصویر شاخص linaclide

    لیناکلوتاید چیست؛ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض احتمالی

    ونوپرازان (Vonoprazan)

    ونوپرازان چیست؛ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض احتمالی

    هفته سلامت دهان و دندان - تصویر شاخص-01

    به مناسبت هفته سلامت دهان و دندان؛ 6 عادت مفید مراقبت از دهان و دندان

    Banner-1403-برنده های زمستان-01

    برنده های مسابقه سلام سلامت فصل زمستان

    روز جهانی بهداشت

    روز جهانی بهداشت 2025؛ شروع سالم، آینده‌ای پر از امید